|
DjP
|
 |
« poslato: 27 Мај, 2010, 10:46:48 » |
|
Tema "Prenos uživo (sa off-om)" je najveća (po broju poruka i po poseti) tema na ovom forumu. Naizgled, osnovni cilj te teme je da se prenose zbivanja na Farmi, uz blag i umeren lični komentar tih događaja. Međutim, pravi cilj te teme je pozitivna atmosfera i druženje forumaša sa izgovorom "da se to radi zbog prenosa". Da bi to druženje bilo zaista pozitivno i prijatno, potrebno je da poštujemo jedni druge, i da se u svakoj poruci trudimo da ne povredimo nikoga a da zabavimo i sebe i druge.
U poslednje vreme, primetan je porast broja korisnika koji dolaze na tu temu ne da bi učestvovali u zabavi, već (primećujući da je to najposećenija (pa, samim tim, možda i "najuticajnija") tema) da bi ostvarili neke svoje interese. Nekad im je interes da fanuju svog favorita Nekad im je interes da hejtuju glavnog protivnika svog favorita. Nekad im je cilj da hejtuju, hejta radi (bez ikakve direktne ili indirektne koristi). Nekad im je cilj samo da budu primećeni (ređe po dobrom (pošto za to treba malo više truda), a češće po nečemu lošem). Neki tu temu koriste kao oglasnu tablu, a neki, vala, i kao septičku jamu.
Kako onda to sprečiti i kako postići i dostići prijatnu atmosferu na toj temi ?
Lako je banovati sve korisnike za koje se učini da "remete" atmosferu. Ali to valjda nije ničiji cilj. Čak i da jeste, često je vrlo teško odrediti granicu između "pozitivnog doprinosa" i "štete", a ponekada (po principu žabe skuvane u postepeno zagrevanoj posudi) dok shvatite da neko ima lošu nameru - "prošao voz" i atmosfera je već narušena.
Da li je dovoljno konstantno apelovati da se ta tema ne zloupotrebljava za fan i hejt bilo kakve vrste, ili za ličnu prepisku između dva korisnika (ili korisnika i moderatora) ?
Da li postoji neki drugi, bolji način ?
Najiskrenije vas molim da mi pomognete po ovom pitanju. Voleo bih da uradim nešto što će biti dobro po sve nas (ili barem veliku većinu) a čini mi se da sam već potrošio sve svoje ideje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kuca
Gost
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 27 Мај, 2010, 11:09:17 » |
|
Priznajem moj post, ne doprinosi. Ali šta se onaj Gedža pravi pametan sa latinskim. Ja neću više.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ĐOLE
Gost
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 27 Мај, 2010, 11:33:03 » |
|
Kako onda to sprečiti i kako postići i dostići prijatnu atmosferu na toj temi ? što se mene tiče, briši sve postove koji nisu za tu temu, bez opomena, napomena, obavještenja, opravdanja....imaš tu prvilegiju i iskoristi je....bilo da su to moji postovi, tvoji, nekog drugog....to je jedino rješenje i nema razloga niko da se ljuti..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirar
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 28 Мај, 2010, 12:18:07 » |
|
Najiskrenije vas molim da mi pomognete po ovom pitanju. Voleo bih da uradim nešto što će biti dobro po sve nas (ili barem veliku većinu) a čini mi se da sam već potrošio sve svoje ideje.
ne  radiš ovaj posA' na zadovoljstvo većine forumaša  da li je za ođe ili ne  u specifičnim situacijama, poput prethodne subote kada i moderator nije bio u mogućnosti da odmah odreaguje , već nakon nekoliko dana, kazne ne treba da se sabiraju već ona njastroža pojedinačno, bude i konačna ... 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 28 Мај, 2010, 12:19:55 mirar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DjP
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 28 Мај, 2010, 12:28:05 » |
|
u specifičnim situacijama, poput prethodne subote kada i moderator nije bio u mogućnosti da odmah odreaguje , već nakon nekoliko dana, kazne ne treba da se sabiraju već ona njastroža pojedinačno, bude i konačna ...  Misliš - ako je neko napisao 3 nedozvoljena posta koji nose kaznu od 1, 3 i 5 dana, da mu/joj "ukupna kazna" bude 5 dana ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mirar
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 28 Мај, 2010, 12:40:24 » |
|
u specifičnim situacijama, poput prethodne subote kada i moderator nije bio u mogućnosti da odmah odreaguje , već nakon nekoliko dana, kazne ne treba da se sabiraju već ona njastroža pojedinačno, bude i konačna ...  Misliš - ako je neko napisao 3 nedozvoljena posta koji nose kaznu od 1, 3 i 5 dana, da mu/joj "ukupna kazna" bude 5 dana ? da  ... u normalnim uslovima odmah bi se reagovalo i ne bi ga/je ponelo gradivo  .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mirjam
Aktivan član

Van mreže
Pol: 
ocekuj neocekivano
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 28 Мај, 2010, 01:04:22 » |
|
Mozda ne bi bilo lose otvoriti jednu temu, opsta diskusija o Farmi i pinovati je. Pa bi onda rasprave o svim farmerima i desavanjima bile na pravom mestu, i ne bi optercivale PUSO. Sta mislite ? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Emotion vrati se, sve ti je oprosteno. 
|
|
|
|
Challenge
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 28 Мај, 2010, 10:25:32 » |
|
Otvori topic "Fight club" gde će biti dozvoljene medjusobne svadje i tuča forumaša. Nakon otvaranja tog topica, svako hejtovanje forumaša (jedni drugih) izvan tog topica sankcionišeš banom. Kao i ovi na Farmi - zapretili klepanjem po džepu i odjednom svi fini. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere - iuris praecepta sunt.
|
|
|
|
DjP
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 28 Мај, 2010, 10:32:05 » |
|
Otvori topic "Fight club" gde će biti dozvoljene medjusobne svadje i tuča forumaša. Nakon otvaranja tog topica, svako hejtovanje forumaša (jedni drugih) izvan tog topica sankcionišeš banom. Kao i ovi na Farmi - zapretili klepanjem po džepu i odjednom svi fini.  A kako sprečiti da u tom "Fight clubu" jedan korisnik pljuje drugog, a da ovaj drugi i ne zna da je "predmet rasprave". To jest, kako obezbediti da uvek budu "dva borca u ringu" ? (Btw, ideja je dobra, štaviše probali smo nešto slično na samom početku foruma, ali se nije primilo; na jednom drugom forumu su probali sličnu ideju (rekao bih da je nisu kopirali od nas) i nazvali su je vrlo simpatično - "Farma" !  )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
silvera
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 28 Мај, 2010, 12:58:30 » |
|
predlažem da ovu temu prebacite u "uopšteno...." i da je stavite da bude lepljiva. budimo realni, ko još čita pravila foruma pre nego što dobije opomenu ? čak i onaj koji pročita neće mu pasti na pamet da pregleda sve teme u ovom podforumu da i ovo pročita.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DjP
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 28 Мај, 2010, 01:32:01 » |
|
predlažem da ovu temu prebacite u "uopšteno...." i da je stavite da bude lepljiva. budimo realni, ko još čita pravila foruma pre nego što dobije opomenu ? čak i onaj koji pročita neće mu pasti na pamet da pregleda sve teme u ovom podforumu da i ovo pročita.
OK. Učinjeno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Morska
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 28 Мај, 2010, 01:46:33 » |
|
Nisu preblem postovi koji su za ban,vec oni koji to nisu.
Pojavilo se puno korisnika kojima je ocigledno dosadno,pa losim komentarima,koji se samo ponavljaju,iz dana u dan,narusavaju dobru atmosferu.U poslednje vrijeme je jako popularno citiranje do beskonacnosti a o trazenju objasnjenja napisanog posta-ko,kako,sto..da i ne govorim.
Jednoumlje smo imali u dva navrata-ceranici i sada milos.Po meni je taj problem najlakse rjesiv.Ko gusi off na taj nacin,neka dobije opomenu,a ako nastavi u istom stilu,neka dobije ban.
Ljudi su izgubili strpljenje i volju da se guraju,raspravljaju i ubjedjuju.Ko zna zasto off sluzi,zna,a ko do sada nije naucio i nece.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
SAMO NAJMUDRIJI I NAJGLUPLJI NE MOGU SE PROMIJENITI 
|
|
|
|
Challenge
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 28 Мај, 2010, 02:14:45 » |
|
A kako sprečiti da u tom "Fight clubu" jedan korisnik pljuje drugog, a da ovaj drugi i ne zna da je "predmet rasprave". To jest, kako obezbediti da uvek budu "dva borca u ringu" ? (Btw, ideja je dobra, štaviše probali smo nešto slično na samom početku foruma, ali se nije primilo; na jednom drugom forumu su probali sličnu ideju (rekao bih da je nisu kopirali od nas) i nazvali su je vrlo simpatično - "Farma" !  )  Šta ima veze. Evo, neka mene pljuju koliko hoće, ja tamo neću da idem jer mi nije do takve vrste svadje, tako da me to neće ni doticati. Ali, uvek ima ljudi koji su raspoloženi za takve duele. Na jednom mega forumu (moji forumaški počeci  ) postoji takav topic i ne smeš ni zakoračiti unutra kako sve seva, a na redovnim temama se ti isti fajteri uvažavaju. Dakle, ima koristi od toga. Na jednom od mojih foruma postoji topic sa drugačijim nazivom a istom namenom i kad se pojavi neka varnica na drugim delovima foruma, prvi put budu upozoreni da idu tamo i "intelektualno se nadopunjuju", drugi put idu na hladjenje. Nikad ispod 10 dana. Doduše, odavno toga nije bilo. Pu, pu, da ne ureknem 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere - iuris praecepta sunt.
|
|
|
|
Ariela
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 28 Мај, 2010, 06:08:40 » |
|
ja moram reci da se prethodnih dana atmosfera na forumu (tu ne racunam puso) poprilicno popravila...i nadam se da me nece mnogo kostati sto to priznajem, tj da necu ureci situaciju.. vode se diskusije mirno, razmenjuju se misljenja i forumasi paze kakve izraze koriste a i dalje iskazuju misljenje...dakle moguce je i pokazali ste to... puso je drugacija situacija jer je dinamicna tema, ide i po 8 poruka od jednom i dosta je tesko to kontrolisati, ali primetila sam da je problem tamo sto i kad se javi drugacije misljenje, neki forumasi ne zele da diskutuju vise, odlaze sa foruma i slicno... koristite maksimalno prijavi uredniku, smireno diskutujte ako zelite i nemojte dozvoliti da vas misljenje razlicito od vaseg iznervira (to je moj savet i trudim se da ga i sama postujem, ma koliko nekad to bilo tesko i nezivodljivo)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kuca
Gost
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 28 Мај, 2010, 10:23:23 » |
|
Možda nisam u pravu, ali ja temu Prenos uživo vidim upravo kako i naziv govori, sa dodatnim duhovitim komentarima. Mene lično pomalo nervira što moram da prelistam po par stranica pozdrava, nekih internih zezalica, milion smajlija, citati citata do neizmoglosti. Rešenje! Nema ga.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|